Hier bent u: Home>Sicilie
Sicilie

De Scala dei Turchi in Agrigento zijn zo bijzonder, echt de moeite waard om die te bezoeken.

Bert en Marjolijn
notifications

Algemene informatie Sicilie

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en bezit enkele van de mooiste stranden van Europa.
Sicilië staat bekend om zijn lange geschiedenis. Vele culturen hebben door de jaren heen hun sporen achter gelaten op het eiland. Zo kan men er o.a. Romeinse, Arabische en Griekse bouwwerken vinden. Het landschap van Sicilië is veelal heuvelachtig en droog. Op veel plaatsen in het landschap vindt men citroen- en sinaasappelplantages. De kustlijn van het eiland wordt bepaald door zoutpannen, zandstranden en kliffen. In de wateren rondom het eiland kan men ideaal watersporten beoefenen zoals duiken en zeilen. Verder staat het eiland nog bekend om de actieve vulkaan Etna, de oorsprong van de maffia en het typische Italiaanse eten.

Palermo is de hoofdstad van Sicilië. De stad ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Tyrrheense Zee en daarmee ook de Middellandse Zee. Het is de op vier na grootste stad van It...alië. De gelijknamige provincie, waar de stad hoofdstad van is, bevindt zich tussen de provincies Trapani en Messina.

Oost-Sicilië wordt gedomineerd door de imposante vulkaan Etna en het omliggende Etna-massief. De Etna is de grootste actieve vulkaan van Europa en een van de grootste van de wereld. De vulkaan heeft een hoogte van 3340 meter en is daarmee het hoogste punt van Sicilië. De vulkanische bodem rond de Etna is uiteraard zeer vruchtbaar. Het 590 km2 grote Etna-massief is een nationaal park. Van de Etna zijn minstens 80 uitbarstingen bekend en de laatste levensbedreigende activiteiten van de vulkaan dateren van juli 2001.

De kust van Sicilië is 1030 kilometer lang en alleen aan de brede zuidelijke klifkusten komen lange zandstranden voor. De Tyrrheense en Ionische kust in het oosten zijn smal en grotendeels steil. Tussen de bergen en rotsen, die tot in de zee lopen, komen vele baaien voor.

Het binnenland van Sicilië is heuvelachtig met op veel plaatsen merkwaardige steenmassa’s waar zelfs steden en dorpen op gebouwd zijn. De bodem bestaat uit vruchtbare klei. Verder liggen in het binnenland verspreid nog enkele bergketens die echter niet boven de 1000 meter uitkomen.

In het zuidoosten ligt het droge en uit kalksteen bestaande Ragusa-plateau. Het plateau wordt doorsneden door groene, vruchtbare rivierdalen zoals de Cava Grande en de Valle d’Anapo.

De Cyclische of Siciliaanse Apennijnen is een oost-west lopend ketengebergte op Noord-Sicilië, en bestaat uit de Monti Peloritani, Le Madonie (hoogste punt: Pizza Carbonara, 1979 meter) en de Monti Nebrodi (hoogste punt: 1847 meter). Op deze uit zand- en kalksteen bestaande bergketens komen vele soorten bloemen en planten voor. Ze behoren evenals het Balkangebergte, de Pyreneeën en de Alpen tot de alpiene bergketens die zich in het Tertiair gevormd hebben, tussen 2 en 70 miljoen jaar geleden.

Sicilië is zeer de moeite waard om met de motor te ontdekken!
Lees meer

Onze pakketreizen

Klimaat

Sicilië heeft een Middellandse-Zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In berggebieden en langs de kust hebben de zee en de hoogteligging een matigende invloed op de temperaturen. Tot 1500 meter hoogte moet in de zomer echter toch rekening worden gehouden met temperaturen die oplopen tot 35 à 40°C. Daar komt nog bij dat in de zomer vaak de “sirocco”, een uit Noord-Afrika afkomstige hete woestijnwind waait, die de temperaturen tot grote hoogten opjaagt. Aan de oostkust is het een vochtige wind en aan de noord- en westkust een droge wind.

De koudste maand is januari met temperaturen van ca. 10°C aan de kust tot onder het vriespunt boven de 1800 meter. Neerslag valt met name tussen oktober en maart, vaak in grote hoeveelheden. Op de toppen van de Siciliaanse Apennijnen valt de neerslag in de winter in de vorm van sneeuw. Daar heerst een meer continentaal klimaat met meer regen en koude winters. De Etna is dan ook het grootste deel van het jaar met sneeuw bedekt en daar kan zelfs de skisport beoefend worden.
De temperatuur van het zeewater bedraagt in maart ca. 14°C en in augustus ca. 21°C.

Bezienswaardigheden

notifications

Altijd al een keer naar Sicilië gewild, maar op de motor is het helemaal een avontuur.

Familie Schipper