Tenerife

ALGEMENE INFORMATIE TENERIFE

In de Atlantische Oceaan ten westen van Afrika, op dezelfde hoogte als Marokko liggen de Canarische Eilanden. De archipel bestaat uit de zeven bewoonde hoofdeilanden Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, en El Hierro. Tenerife behoort sinds de 15e eeuw tot Spanje, u vindt hier dan ook diverse oude steden met veel historische gebouwen. Doordat er in het noordelijk deel van Tenerife meer regen valt dan in het droge zuiden is dit deel van het eiland groen en vruchtbaar. Het zuiden van Tenerife is over het algemeen zonnig en droog en oogt dan ook een stuk ruiger en rotsachtiger. Het vulkanisch gebied Las Cañadas is gelegen in het midden van Tenerife. Het middelpunt van Tenerife bestaat uit de vulkaan El Teide, die maar liefst 3718 meter hoog is en daarmee de hoogste berg van Spanje. Las Cañadas kenmerkt zich door uiteenlopende rotsformaties en kleurige, brede lavavlakten die kilometers lang zijn. De laatste vulkanische uitbarsting dateert van 1909. Het schiereiland Anaga, gelegen in het noordwesten van het eiland, is een plek die niet werd overdekt door lavauitbarstingen. Begroeid met een zeer dichte vegetatie van laurierbomen is dit gebergte zeer indrukwekkend en waant de bezoeker zich in een compleet ander Tenerife. Door het vulkanische zand zijn de meeste oorspronkelijke stranden zwartgekleurd. Naast deze stranden, zijn er nog een aantal aangelegde stranden met lichtgekleurd zand. De bekendste toeristische zandstranden zijn die van Las Américas en Los Cristianos. Verder zijn er verspreid langs de kust ook een aantal kiezelstranden. De rest van het eiland kenmerkt zich door rotsachtige kusten met steile kliffen. 

Tenerife is uitermate geschikt om met de motor te ontdekken. U zult versteld staan van de vele bochten en schitterende vergezichten.

Rijd dwars door het schitterende natuurgebied rond De Teide, de hoogste top van Spanje (maar liefst 3718 m) met daar omheen een adembenemend vulkanisch landschap dat u gezien moet hebben als u op Tenerife verblijft. Met de Teleferico kabelbaan kunt u (bijna) naar de top.

Rijd langs de schitterende lavavelden en laat u verrassen door de uitstekende wegen.

Eén van de bekendste plaatsen om walvissen en dolfijnen te spotten is Los Gigantes. Hier komen af en toe walvissen voor en kom je tijdens een whalewatchtour bijna altijd dolfijnen tegen. Vanuit Los Gigantes worden er meerdere boottrips aangeboden door verschillende aanbieders. De meeste trips duren ongeveer 2 a 3 uur en worden het hele jaar door aangeboden.

Onder de steile helling van het Teide-gebergte ligt dit plaatsje, zoals de naam al doet vermoeden, midden in een vruchtbaar wijngebied. Naast een aantal historische kerken waaronder de kerk van San Marcos (16e eeuw en een imposant klooster), is Icod vooral een rustige plek met een prachtig oud centrum. Wat vooral bezoekers trekt in Icod is de Drago Milenario, de drakenbloedboom die meer dan duizend jaar oud zou zijn. In de nabije omgeving van Icod de los Vinos ligt de ingang van de Cueva del Viento, een grot met een gangenstelsel van ongeveer 15 kilometer. Doordat in de grot diverse inheemse diersoorten leven, is dit tot beschermd natuurgebied verklaard.

Midden op Tenerife ligt de vulkaan “Pico del Teide” die 3718 meter hoog is. Deze vulkaan, die omringd is door het grootste natuurgebied op Tenerife, is ook de hoogste berg van Spanje. El Teide scheidt noord en zuid Tenerife van elkaar en houdt alle passaatwolken uit het noorden tegen waardoor het in het zuiden van Tenerife zelden regent en in het noorden van Tenerife het weelderige groen is. Rondom El Teide is een rotsachtig vulkanisch landschap dat overgaat in uitgestrekte dennenbossen waar u perfect motor kunt rijden. El Teide wordt gezien als een van de mooiste vulkanen van de wereld en dus zeker de moeite waard om te bezoeken. U kunt met een kabelbaan naar de top van de Teide.

Sluit Menu