Sicilië

Algemene informatie Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en bezit enkele van de mooiste stranden van Europa. 
Sicilië staat bekend om zijn lange geschiedenis. Vele culturen hebben door de jaren heen hun sporen achter gelaten op het eiland. Zo kan men er o.a. Romeinse, Arabische en Griekse bouwwerken vinden. Het landschap van Sicilië is veelal heuvelachtig en droog. Op veel plaatsen in het landschap vindt men citroen- en sinaasappelplantages. De kustlijn van het eiland wordt bepaald door zoutpannen, zandstranden en kliffen. In de wateren rondom het eiland kan men ideaal watersporten beoefenen zoals duiken en zeilen. Verder staat het eiland nog bekend om de actieve vulkaan Etna, de oorsprong van de maffia en het typische Italiaanse eten. 

Palermo is de hoofdstad van Sicilië. De stad ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Tyrrheense Zee en daarmee ook de Middellandse Zee. Het is de op vier na grootste stad van Italië. De gelijknamige provincie, waar de stad hoofdstad van is, bevindt zich tussen de provincies Trapani en Messina. 

Oost-Sicilië wordt gedomineerd door de imposante vulkaan Etna en het omliggende Etna-massief. De Etna is de grootste actieve vulkaan van Europa en een van de grootste van de wereld. De vulkaan heeft een hoogte van 3340 meter en is daarmee het hoogste punt van Sicilië. De vulkanische bodem rond de Etna is uiteraard zeer vruchtbaar. Het 590 km2 grote Etna-massief is een nationaal park. Van de Etna zijn minstens 80 uitbarstingen bekend en de laatste levensbedreigende activiteiten van de vulkaan dateren van juli 2001. 

De kust van Sicilië is 1030 kilometer lang en alleen aan de brede zuidelijke klifkusten komen lange zandstranden voor. De Tyrrheense en Ionische kust in het oosten zijn smal en grotendeels steil. Tussen de bergen en rotsen, die tot in de zee lopen, komen vele baaien voor. 

Het binnenland van Sicilië is heuvelachtig met op veel plaatsen merkwaardige steenmassa’s waar zelfs steden en dorpen op gebouwd zijn. De bodem bestaat uit vruchtbare klei. Verder liggen in het binnenland verspreid nog enkele bergketens die echter niet boven de 1000 meter uitkomen. 

In het zuidoosten ligt het droge en uit kalksteen bestaande Ragusa-plateau. Het plateau wordt doorsneden door groene, vruchtbare rivierdalen zoals de Cava Grande en de Valle d’Anapo. 

De Cyclische of Siciliaanse Apennijnen is een oost-west lopend ketengebergte op Noord-Sicilië, en bestaat uit de Monti Peloritani, Le Madonie (hoogste punt: Pizza Carbonara, 1979 meter) en de Monti Nebrodi (hoogste punt: 1847 meter). Op deze uit zand- en kalksteen bestaande bergketens komen vele soorten bloemen en planten voor. Ze behoren evenals het Balkangebergte, de Pyreneeën en de Alpen tot de alpiene bergketens die zich in het Tertiair gevormd hebben, tussen 2 en 70 miljoen jaar geleden. 

Sicilië is zeer de moeite waard om met de motor te ontdekken! 

De Etna is de op één na actiefste vulkaan van Europa. De vulkaan ligt aan de oostzijde op het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Catania en is maar liefst 3329, 6 meter hoog. Sinds 21 juni 2013 staat de Etna op de Werelderfgoedlijst. Op de plek van de vulkaan komen twee platen van de aardkost samen: de Afrikaanse Plaat en de Eurazische Plaat.

Wanneer u met de motor de Etna opgaat, kunt u naar Piano Provenzana  rijden om daar met de Starbus (de officiële overheidsinstantie die alleenrecht heeft op het vervoer op de Etna) naar ongeveer 2.900 meter hoogte gaan. Deze 4WD bussen rijden wanneer de top sneeuwvrij is en de weersomstandigheden dat toelaten. Er is een gids aanwezig die tijdens de drie stops onderweg de groep begeleidt.

Het natuurwonder Scala dei Turchi bestaat uit kalkstenen rotsen die in de loop der eeuwen door de zee en de wind zijn gevormd in een soort van witte trappen. Je vindt de Scala dei Turchi aan de kust vlakbij Agrigento bij het plaatsje Porto Empedocle.

De trappen danken hun naam aan de piraten die in de oudheid en middeleeuwen op de Middellandse zee huis hielden. Een van de plaatsen waar deze Turkse piraten hun buit aan land brachten was hier. De kalkstenen trappen vormden een prima plaats om met de buit omhoog te klimmen.

Om bij de “ trappen” te komen moet je stukje over het strand lopen om vervolgens bij een grote witte massa te arriveren. In de warme zomermaanden liggen hier vaak tientallen toeristen op te zonnen. De gladden trappen met hun grote rotstreden vormen dan een geliefde picknickplaats.

Op de Monte Tauro, tussen de Straat van Messina en de Etna, ligt het plaatsje Taormina. Het mooie stadje bestond al ver voor de jaartelling. Aan de Grieken dankt Taormina haar beroemde Griekse theater (Teatro Greco) en ook de vele andere veroveraars van de stad hebben iets aan de stad toegevoegd. Geniet in Taormina van de mooie uitzichten, de zee, de vele oude gebouwen en van het heerlijke eten in een van de vele restaurants.

Sluit Menu