Mallorca

ALGEMENE INFORMATIE MALLORCA

Slechts weinigen van de vele vakantiegangers die jaarlijks naar Mallorca reizen voor hun vakantie beseffen dat het eiland uit veel meer bestaat dan alleen maar stranden en hotels. Zo gauw u de drukbezochte kuststrook met de motor verlaat betreedt u een wereld van stilte, slechts onderbroken door het geblaat van schapen en het gesjirp van krekels. Op de vele kalkstenen heuvel­toppen tronen kloosters en hermitages waar monniken en kluizenaars al eeuwenlang in alle rust bidden en werken. Zij werden in de prehistorie voorafgegaan door leden van de Talayot-cultuur, groepen mensen die torens bouwden met reuzenmuren uit ruwe steenklompen. De opgegra­ven fundamenten van deze bouwwerken vertellen het verhaal van hun leven. De Romeinen zagen het strategische belang van Mallorca in en bouwden hier bedrijvige steden met theaters, badhuizen, tempels, gerechtsplaatsen en huizen met mozaïekvloeren. En om nog maar niet te spreken van de vele kunstwerken en gebouwen die de koningen van Mallorca op het eiland achterlieten. 
Op het eiland Mallorca leeft een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Vandaar dat men besloot om delen van Mallorca te beschermen. Er zijn op het eiland 42 beschermde gebieden, waaronder twee natuurreservaten (S’Albufera en Cala Mondragó) en verscheidene druipsteengrotten. Direct ten zuiden van Mallorca ligt het eiland en nationale park Cabrera. 

Twee gebergten doorsnijden het eiland: het Tramuntana-gebergte in het westen en het Levante-gebergte in het oosten, heerlijk om daar motor te rijden. Tussen deze twee berg­ruggen in ligt een vruchtbare vlakte die men Es Pla noemt. De meeste agrarische activiteiten vinden hier plaats; het is een gebied met veel landbouwnederzettingen en windmolens. Duizendjarige olijfbomen, vij­genbomen, johannesbroodbomen en talrijke amandelbomen verrijken het landschap. Talloze landhuizen houden al eeuwenlang de wacht bij deze boomgaarden. Zij vertrouwden op hun beurt op de wachttorens langs de kust die in tijden van gevaar de bevolking van Mallorca op tijd dienden te waarschuwen. Toen er echter geen zeerovers meer waren die de kusten onveilig maakten, kwamen er talrijke beroemde personen naar Mallor­ca. Onder de nieuwe ingezetenen waren de componist Frédéric Chopin, de schrijfster George Sand, de aartshertog Ludwig Salvator, de schilder Joan Miró, de politicus Winston Churchill, de filmster Michael Douglas, koning Juan Carlos en nog vele anderen. Gelokt door de ver­leidingen van de levendige badplaatsen, het rijke culturele leven en de vele stille plekjes, vestigden zij zich voor kortere of langere tijd op Mal­lorca. 

Mallorca is een ideaal eiland om met de motor te ontdekken. Ook een trip naar het naastgelegen eiland Menorca is zeer de moeite waard en prima te combineren met Mallorca.

Ontdek de grotten van Mallorca!

 

De Grotten van Drach oftewel Las Cuevas del Drach zijn de mooiste grotten van Mallorca, gelegen in het oosten bij de plaats Porto Cristo. Uniek aan deze bezienswaardigheid is het grootste ondergrondse meer van Europa van 170 x 30 meter!

Een prachtig uitzicht op de Balearische zee!

Bezoek het meest noordelijke puntje van het schiereiland, Cap de Formentor. Hier vindt u een vuurtoren met een prachtig uitzicht en de kliffen lopen er steil af in zee. En alleen de 13 km lange weg hiernaar toe is al een belevenis op de motor op zich. Onderweg komt u ook langs verschillende stranden.

Tussen een vruchtbare vallei met sinaasappelboomgaarden en de zee ligt het sfeervolle Sóller. Het dorpje is razend populair bij dagjesmensen en is vooral bekend van het authentieke houten treintje.

In Sóller kun je genieten van de zon op een van de prachtige terrassen. Met de leuke cafeetjes, restaurants, diverse tapas bars, en gebakwinkels zijn er weinig redenen om verder te gaan. De oude stad is typisch Mediterraans, met smalle steegjes. Het centrale plein heeft tal van cafés en het gebied komt tot leven op zaterdag wanneer de lokale markt plaatsvindt. Sóller werd rijk door de grote hoeveelheid aan sinaasappels en de resultaten zijn terug te zien in de extravagante modernistische architectuur van het dorp. De indrukwekkende kerk van Bartomeu domineert het stadsplein en werd gebouwd in de 13e eeuw.

Sóller heeft ook een paar prachtige stranden om het lekker een dagje rustig aan te doen. De stranden zijn vrij klein en smal en zullen in de zomermaanden vrij druk zijn. Ook zijn er ligstoelen en kano’s te huur. Fornalutx is verkozen tot het mooiste dorpje van Spanje en ligt op een paar kilometer van de Sóller vallei. Dit dorp is ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De ligging van Fornalutx diep in het Tramuntana gebergte zorgde ervoor dat de stad werd geïsoleerd van de rest van Mallorca en miste daardoor een groot deel van de Romeinse bezetting.

Sluit Menu